Interesantul caz a lui Arnoud van Doorn

De la nazism la islamism

, by David Măhălean

Interesantul caz a lui Arnoud van Doorn

Alegerile recente din Olanda au adus în atenția publică un caz destul de interesant, dar nu neapărat neașteptat. Filosoful francez Jean Pierre Faye a atras atenția prin teoria potcoavei asupra faptului că extremele (în cazul discutat de el extremele politice, precum nazismul și comunismul) sunt mai apropiate între ele decât de corespondentele lor mai moderate. Mai exact, un om care are convingeri puternice într-o anumită direcție are șanse mai mari să cadă în extrema opusă decât să înceapă să gândească în aceeași direcție, dar într-un mod mai moderat. Asta s-a putut observa și pe timpul pandemiei, când multe persoane care nu credeau sub nicio formă că virusul e real au ajuns să se izoleze cât mai mult și să evite orice formă de contact cu oamenii, în urma unui șoc suferit.

Arnoud van Doorn, căci despre cazul lui e vorba, politician olandez, și-a început cariera politică într-un partid olandez de extremă dreaptă, denumit PVV (partidul pentru libertate), un partid puternic anti-islam, un detaliu extrem de important în cazul lui van Doorn. În 2009 acesta a ajuns consilier municipal în Haga, fiind susținut de acest partid. În 2011, în urma unui scandal asupra bugetului, partidul a decis să nu-l mai susțină pe Arnoud van Doorn, moment de șoc și cotitură în viața politicianului. A continuat ca independent până ce a descoperit reacțiile negative ale musulmanilor la adresa filmului creat de către fostul său președinte de partid, Geert Wilders. Arnoud a decis să se intereseze și să citească mai mult despre islam. În urma studiului acesta a decis să se alăture religiei islamice în 2012.

După convertirea la islam, acesta a decis să plece în pelerinaj la Mecca, pentru ca mai apoi să se întoarcă și să devină membru al unui partid islamic din Olanda, PVDE, din partea căruia a fost consilier municipal în Haga. Acesta a fost cap de listă pentru PVDE la ultimele alegeri parlamentare din Olanda. Interesant e totuși de observat numărul mare de scandaluri în care acesta a fost implicat. Acuzat de dezvăluirea unor documente secrete către presă, de deținerea unor arme de foc și de vânzare de droguri pentru minori, e destul de clar că omul care poza inițial în bun creștin, pentru ca mai apoi să pozeze în bun musulman nu prea are legătură cu niciuna dintre filosofiile celor două credințe. Climaxul vieții lui de scandaluri legate de violențe este cazul politicianului Willie Dille, care l-a acuzat pe Arnoud că ar fi pus un grup de marocani să o răpească și să o violeze. Aceasta avea să se sinucidă la câțiva ani după incident.

Concluzia este totuși, în mod nefiresc, cea mai importantă parte a acestui articol. De ce e importantă? Pentru că ne învață anumite lecții despre modul în care funcționează atât politicienii, cât și oamenii. Poate că e de blamat un om precum Arnoud van Doorn. Mai ales dacă toate lucrurile pentru care a fost acuzat sunt adevărate. Poate să fie liniștit modelul de politician oportunist, dornic să câștige capital politic și care ține cu dinții de scaunul de ales. Avem și noi în țară destui politicieni oportuniști, nu cred că e cazul să dau exemple de traseiști, de oameni care țin cu dinții de funcții interne din partid sau din cadrul administrației publice. Oameni corupți, capabili să calce peste cadavre pentru a își atinge scopul. Dar există și oameni, mulți, care sunt confuzi, care nu înțeleg ce se întâmplă și simt nevoia să se alăture unui grup. De cele mai multe ori aceștia decid să meargă spre extreme, pentru că acestea sunt cele mai clare și mai simplu de aplicat în viața de zi cu zi. (nu purta mască, urăște-i pe cei bogați, etc ...) E important totuși să nu judecăm și să nu marginalizăm și mai mult acești oameni, pentru că dacă cei care sunt mai moderați în modul de viață și de gândire aleg să le întoarcă spatele, aceștia vor încerca să-și găsească un alt loc și cel mai probabil acel loc o să fie tot unul al extremelor.

Your comments
pre-moderation

Warning, your message will only be displayed after it has been checked and approved.

Who are you?

To show your avatar with your message, register it first on gravatar.com (free et painless) and don’t forget to indicate your Email addresse here.

Enter your comment here

This form accepts SPIP shortcuts {{bold}} {italic} -*list [text->url] <quote> <code> and HTML code <q> <del> <ins>. To create paragraphs, just leave empty lines.

Follow the comments: RSS 2.0 | Atom